Translate

Creative Commons

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra de Eco-Mama està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Creative Commons

dimarts, 23 de juny del 2015

Coca saludable de Sant Joan

Adaptació saludable de Marta exposito (gràcies per cedir-nos la recepta)

Ingredients per la massa:

- 325 gr. de farina d’arròs (i una mica més per espolvorejar)

- 2 ous

- 40 ml. d’oli d'oliva

- 12,5 gr. de llevadura fresca

- 50 gr. d’estèvia en pols o mel

- Un pessic de sal

- 120 ml. de beguda vegetal d’avellanes o d’arròs

- Ratlladura de pell d’una llimona

Ingredients per la crema:

- 625 ml de beguda vegetal d’arròs o d’avellanes o de civada

- 1 branca de canyella

- Pell de llimona

- 5 rovells d’ou

- 1.5 cullerades d’estèvia o mel

- 50 gr. de Maizena

Ingredients pel farciment de la coca:

- 250-300 gr. de maduixes fresques, macerades amb suc de taronja natural

- 80 gr. de pinyons

- Canyella en pols

Elaboració:

Macerar les maduixes amb suc de taronja natural.

Comencem a preparar el brioix: barrejar en un recipient gran els ous,un pessic de sal, l’oli, l’estèvia i la ratlladura de pell de llimona.

Dissoldre la llevadura fresca a la beguda vegetal tèbia i l’aboquem ala barreja anterior. En el mateix bol hi tamissem a poc a poc la farinad’arròs amb l’ajuda d’un colador corrent, barrejant-la al mateix tempsamb les barilles de la batedora. Quan la massa es comenci aespesseir, canviar les barilles de batre per les barilles amassadores oper una espàtula de cuina (ja que la massa serà cada vegada mésconsistent).

La massa resultant, és molt humida, s’enganxa a les parets delrecipient i és impossible formar una bola. No us espanteu, és normal.En aquest moment no s’ha de compactar como una massa de pa.La tapem amb film de plàstic i la deixem llevar en un lloc sec i càlid (per exemple, a l’interior del forn), fins que tripliqui el seu volum(aproximadament unes 2-3 hores).

Mentrestant, preparar la crema pastissera:

En un cassó escalfar la beguda vegetal amb la branca de canyella i lapell d’una llimona. Quan bulli, apagar el foc i deixar que bulli un parellde minuts perquè s’impregni bé de l’aroma de canyella i de llimona.

En un recipient a part, batre els rovells d’ou i la Maizena fins a obteniruna crema lleugerament espessa. Quan ho tinguem lligat, afegirl’estèvia.

Un cop la beguda vegetal s’hagi refredat una mica, la colem il’aboquem sobre els rovells d’ou (Vigilar: si està molt calenta encara,pot quallar els ous!).

Abocar la crema un altre cop al cassó i s’escalfa a foc lent, barrejant constantment fins que es comenci a espesseïr. Llavors es retira del foc i s’afegeix l’estèvia. Es deixa reposar la crema.

Passades 2-3 hores, comprovar si la massa de brioix ha augmentat el volum.

Amb l’ajuda d’una paleta de plàstic bolcar la massa sobre la taula omarbre de treball, lleugerament enfarinat amb farina d’arròs il’amassem plegant-la sobre ella mateixa i espolvorejant-la lleugerament amb farina.

Amb les mans enfarinades, amassar un minut (és preferible no tocar-la massa) i la tallem en 2 meitats, una ha de ser una mica més grossa que l’altra. Estirar per la meitat la més gran amb l’ajuda del rodillo i se li dóna forma rectangular.

Folrar un motlle rectangular amb una fulla de paper vegetal i hiposem la massa a sobre. La podem enrotllar al rodillo i després descargolem la massa sobre el paper vegetal.

Aboquem per sobre una mica de la crema pastissera però enreservem una mica. Si poseu la crema tèbia, la podeu posar directament i anirà millor. Si en canvi, l’heu deixat refredar a lanevera i està molt quallada, podeu batre-la una mica i aplicar-la amb una cullera o utilitzar una màniga pastissera.

Sobre la crema repartir les maduixes en fila i sense deixar gaire espaientre unes i altres i abocar per sobre les maduixes, la resta de cremapastissera que ens queda.

Amassar la meitat restant de la massa i la transportem amb el rodilloper col·locar-la cuidadosament a sobre la coca. Apretar els extrems isellar els bordes. No passa res si queden plecs perquè quan es coguidesapareixeran.

Tapar la coca amb un drap i deixar llevar al voltant d’1hora o 1hora imitja. Passat aquest temps, la massa haurà pujat una mica (no molta l’estar farcida). Pintar per sobre la coca una mica de cremapastissera i repartir els pinyons per sobre la coca (quedaran enganxats a la crema i així no cauran) i li espolvoregem amb canyella mòlta).

La introduïm al forn, preescalfat a 180oC, durant uns 15-20 minuts o fins que comencin a daurar-se els extrems.

La retirem del forn i la deixem refredar en el propi motlle.

La coca està deliciosa acabada de fer, al dia següent o als dos dies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada