Translate

Creative Commons

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra de Eco-Mama està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Creative Commons

diumenge, 29 de setembre del 2013

Efectes i beneficis dels Portanadons


Efectes i beneficis dels Portanadons


El més senzill, pràctic i versàtil, un portanadó!


A vegades el més senzill és el més eficaç, per no parlar del més pràctic i el que et pot facilitar la criança dels teus fills, que no sempre és tal i com l’havíem imaginat. Com a pares primerencs, i no tant primerencs, quan ens quedem embarassats comencem a mirar i fer llistes, demanar i comprar compulsivament, carregant-nos d’objectes i trastos inútils que acabem per no fer servir o fer servir una o dues vegades, perquè sovint, si estem atents i escoltem als nostres nadons, són ells mateixos els que ens indiquen el que és còmode i bo per ells, i el que no ho és. En aquest moment és quan ens adonem que el que necessita són braços i aquí és on, els portanadons, ens faciliten la criança.



Si partim de la base que els cotxets són relativament nous , ja que només tenen uns 200 anys, utilitzats en el regne unit per la reina Victòria; i que no fa ni 100 anys que es van fer accessibles per a famílies de la classe mitja (i per moltes altres coses, que ara no anomenaré perquè en lloc d’un article estaria escrivint un llibre) els nadons estan genèticament preparats per ser duts en braços.  Així doncs, podem enumerar tot un seguit d'efectes i  beneficis, tant a nivell físic com emocional, de l'ús del portanadó.


Efectes i beneficis dels Portanadons


De tots és sabut que els nadons necessiten, i per tant reclamen, el contacte físic i el moviment, per a ells és una necessitat tant bàsica com l’alimentació. Per això, cada vegada es parla més dels beneficis dels portanadons i cada cop més experts estudien els efectes que té dur el nadó a prop de l’adult, una opció que, en cap cas,  és incompatible amb el cotxet.


-        EFECTES I BENEFICIS PER ALS NADONS

Al llarg de la historia, l’únic que ha garantit la supervivència de l’espècie ha estat el fet de ser transportats en braços, l’esser humà neix immadur (prematur) i té necessitat de cures i vigilància les 24h; això fa que els nadons neixin genèticament predisposats a ser portats, i que en molts casos, només estiguin tranquils en braços, ja que els sentits bàsics per un nadó, són el sentit del tacte, l’equilibri (moviment) i la propiocepció (consciència de l'estat intern del cos), aquests són els sentits que el fan sentir fora de perill ja que, al llarg dels mil·lennis,  han garantit la seva supervivència, el contacte amb la mare i el moviment, amb tot el que això comporta .



  • Sensació de seguretat;
El contacte amb l’adult els fa sentir-se segurs i protegits, la proximitat amb el portador li permet percebre’l a través dels seus sentits, tacte, olor, gust, vista i el so.

Estan més tranquils i calmats ja sigui perquè el balanceig suau, l’olor i l’escalfor els recorda a l’úter, com perquè tenen un forta estimulació al tacte. 



 
  • Benestar;
El contacte amb l’adult, regula la temperatura i augmenta el sentiment  de protecció, això equilibra el metabolisme, evitant els estats d’alerta/alarma que provoca la inseguretat.

-  Què passa quan no et sents segur? Tenim malestar ja que s’activen els mecanismes d’alerta i l’adrenalina comença a fer de les seves. Normalment, l’estat d’alerta/alarma en un humà li provoca ansietat; es desajusta i/o augmenta el ritme respiratori, la sudoració, les palpitacions, la circulació sanguínia, altera el sistema digestiu... en un nadó ho podríem anomenar còlics. Moltes vegades sentim a molt pares dir que el seu primer fill va patir de còlics en canvi el segon no. Això també es relaciona directament amb l’estat de tensió dels pares i el sentiment d’inseguretat dels nadons.

El moviment i la posició vertical beneficia el sistema digestiu immadur i afavoreix l’eliminació dels gasos.

 
  • Facilita la lactància materna;
Els nadons, quan tenen gana, ens envien un seguit de senyals abans no es posen a plorar, aquestes senyals es separen en 3 grups: Senyals primerenques (s’agita, obre la boca y mou el cap als costats) aquest és el moment idoni per oferir-li el pit; intermèdies (s’estira, molt moviment físic i es du les mans a la boca) en aquest moment cal donar-li de menjar ràpid perquè té molta gana; o tardanes (plora, moviments agitats, es posa vermell) caldrà calmar-lo primer, per desprès donar-li pit .

Per això diem que el porteig facilita la lactància materna, ja que permet a l’adult reaccionar ràpidament a les senyals primerenques de gana. A més, la proximitat amb el nadó estimula la producció de la llet.



  • Millors atencions i cures = augment de la confiança;
Tal i com he comentat en el punt anterior, el porteig permet percebre en el moment necessari les senyals que emet el nadó, tant siguin de gana, com de set, incomoditat pel canvi de bolquer, mal estar...  això permet als pares  reaccionar immediatament a les seves necessitats i com a conseqüència, millora l’autoestima i confiança del nadó envers l’adult.



  • Estimulació adequada; En un portanadó, l’infant descobreix el món des de la posició de l’adult i a través dels sentits i la interacció social, experimenta, observa i rep alhora una explicació del que està succeint. Això el va preparant cognitivament per a desenvolupar els seus esquemes de coneixement més primaris i progressivament transformant-los en més complexos.
  • Integració y socialització; està totalment integrat en el dia a dia de l’adult  i aixó li permet afrontar la vida des d'una posició de seguretat y socialitzar-se amb l’entorn des de la visió del portador. Per tant, aquests nadons, amb el temps, tendeixen a ser infants més autònoms.
 

  • Desenvolupament físic; un bon portanadó o un bon nus de fulard ha de assegurar una posició correcta del nadó, respectant així la fisiologia del nadó ; la curvatura de la seva esquena en forma de C i la obertura de les seves cames en forma de M amb els genolls lleugerament més elevat que el seu cul, “la posició de granota”. 

Aquesta posició facilita i afavoreix un bon desenvolupament dels seus malucs i de la seva columna vertebral i, en molts casos, és fet servir per professionals com a tractament per a displàsies i subluxacions de maluc.




També es diu que els nadons portejats, mengen i dormen millor i a conseqüència d’això augmenten millor de pes. 
  • Menys accidents; Segons un estudi de l'hospital Sant Joan de Déu, els accidents són la primera causa de mort entre els nens i provoquen també un nombre elevat d'hospitalitzacions i discapacitats. Es creu que molts d’ells ocorren per una falta de vigilància; el porteig , en aquest sentit, disminueix el risc d’accident per falta de vigilància. 


-        EFECTES I BENEFICIS PER ELS PARES O PORTADORS
      (directament relacionats amb els dels nadons)

  • Afavoreix la creació d’un vincle segur; crea una estreta relació entre el nadó i el portador que permet un nivell de comunicació molt intens.
  •  Disminueix l’estrès ; al facilitar la criança i cures diàries.
  • Permet més llibertat pel fet d'estar integrat en la rutina diària de l’adult, això permet fer més sortides, passejos, quedades...
  • Mans lliures i més temps; facilitant el dia a dia i les feines diàries, netejar, cuinar, transportar objectes... 
  • Llibertat de moviments; redueix pràcticament al 100% les barreres arquitectòniques facilitant els accessos i desplaçaments. Permet fer sortides tant al camp com a la ciutat, ja que és de fàcil accés tant amb aceres, escales, autobús, metro, ascensors, camins de terra, pedres, pujades, baixades... 
  • Cuida l’esquena perquè amb un portanadó ergonòmic, es distribueix millor el pes que agafant el nadó en braços; es descansen les espatlles, braços, canells y mans.
L’esquena s’adapta y s’enforteix a diari, com més fas servir els portanadons i més aviat comences, millor (és molt recomanable el porteig des del naixement, ja que redueix l’impacte per pes sobtat i l’esquena s’adapta progressivament al pes, ja que aquest va augmentant amb el nadó)
  • Facilita la lactància materna, com ja he dit, gràcies a la proximitat amb el nadó permet una ràpida reacció a les senyals primerenques de gana i, a més, la proximitat amb ell estimula la producció de llet.
  • Puja l’autoestima i ajuda a gaudir de postparts més positius i alegres;  Ja sé que em repeteixo, però com que el porteig  permet detectar de seguida les necessitats del nadó i a conseqüència d’això, reaccionar a temps, dona als pares seguretat en la criança i  aquesta sol convertir-se en una experiència molt positiva.



Però no tot s’hi val en el porteig, cal ser prudent i fer servir un portanadó ergonòmic i/o un bon nus del fulard i a més col·locar-lo correctament, respectant així la fisiologia del nadó; posició granota i mirant cap el portador.


Recentment, el " Col.legi de Fisioterapeutes de la Comunitat de Madrid" dins la seva campanya "12 meses, 12 consejos", ha publicat un vídeo sobre com transportar els nens on aconsella l'us de portanadons. A continuació us hi poso l'enllaç perquè el pogueu veure.

 http://m.youtube.com/watch?v=SBCTRDgf1Hg&list=UUz3ieEVevhnnz7U8O88LahQ&feature=c4-overview&rdm=vsont6nc

Tot i que el vídeo ens encanta em de puntualitzar el canvi de la paraula "Preferiblement" per "Sempre" que el propi col.legi ha dit que canviaria quan fa referencia a dur els infants mirant cap el adult. [El bebé debe colocarse "SIEMPRE" mirando hacia el portador, NO "preferiblemente mirando hacia ti" com diu en el vídeo]



Per a més informació sobre el tema, consultes o assessorament.

Marta Meléndez
Assessora / instructora avançada de porteig  per l’escola “llevame cerca”.




diumenge, 22 de setembre del 2013

Ja hem començat les inscripcions per els nous TALLERS ANTICRISI!

Però, que són els TALLERS ANTICRISI?  
Són tallers reduïts en fotmat, preu i places. Aquests tallers consten de 4 sessions, les imprescindibles per tal d'adquirir les eines suficients com per poder-ho posar en pràctica a casa.

T’apuntes?



TALLERS ANTICRISI


A Eco-Mama hem creat un espai de tallers anticrisi que es va posar en marxa el passat mes de Juny.  
Però en qué consisteix? És un espai pensat per fer més assequible,  a les mares i families en general, propostes que els poden fer servei i interessar. Amb la col•laboració de diversos professionals, es preparen tallers reduïts en fotmat, preu i places, d'unes 4 sessions, les imprescindibles per tal d'adquirir les eines suficients per poder-ho posar en pràctica a casa. 

A continuació us explicaré una mica en qué consisteixen les propostes:


"RECUPERACIÓ POSTPART" (Pilates i hipopressius ) AZU ANDREU


La primera proposta que us fem és la recuperació postpart.  A càrrec de Azu Andreu, (instructora de pilates formada en prepart, postpart i hipopressius)



El format és reduït en tots el sentits, tant en sessions, com en places, com en preu.


Sessions:  el taller serà de 4 sessions, les mínimes per tal d’adquirir eines suficients com per poder fer-ho a casa o seguir 4 sessions més.



4 Sessions.


Preu: 30 €!!!!
Horari: dimecres de 16:00h a 17:00h




"EL CONTE, una bona eina!" ALBERT QUINTANA


Seguim amb les propostes, aquest cop un Taller de Contes que es diu, “el Conte, una bona eina”.  A càrrec d'Albert quintana, (educador, contacontes professional, mestre, actor i director de teatre, clown, titelles... si voleu saber més sobre ell us convido a entrar al seu bloc http://albertquintanacontes.blogspot.com.es)




El que puc afegir-hi jo, és que és un contacontes amb una sensibilitat molt especial, que m’encanta i quan l’escoltes et fascina, un conte seu et pot arribar a posar la pell de gallina, per això tenia tan clar que si a Eco-Mama fèiem un taller de contes, seria amb ell. Estic convençuda que us agradarà.




És un taller de 4 sessions fet a mida, amb possibilitat d’ampliació si agrada i hi han ganes, on es pretén donar eines als pares per gaudir del conte amb els seus fills i utilitzar-lo adequadament com a eina pedagògica.

Per exemple:



Emocions: Les famílies, l'escola i la societat som cada vegada més conscients, que introduir al dia a dia espais on poder parlar de les emocions, és essencial a l'hora d'educar els nostres fills/es d'una forma integral. Una bona eina, que facilita  aquesta tasca, són els contes.

Podreu conèixer contes on els seus protagonistes passen moltes aventures, viuen situacions en les que s'enfaden i se senten tristos, com nosaltres.  


Conflictes: Hi ha temes que als infants els costa entendre, també els podem tractar d'una manera simbòlica o metafòrica; la gelosia, l’arribada d’un germà, el dol, les discapacitats...



Com tots els tallers anticrisi, el format serà reduït en tots el sentits, tant en sessions, com en places, com en preu.



4 Sessions.


Preu: 30 €!!!!

Horari: dimarts de 16:00h a 17:00h

dissabte, 21 de setembre del 2013

Iniciant-nos en el Baby Led Weaning (BLW)



Iniciant-nos en el Baby Led Weaning (BLW)


Una vegada ens introduïm dins del meravellós món de la criança respectuosa i comencem a llegir, s'obre tot un món nou davant nostre i molt per aprendre; Part respectat, lactància materna, exterogestació, porteig, desenvolupament lliure, bolquers de tela... i com no, un cop tenim la lactància establerta, ens comencem a preocupar de l’alimentació  complementària i, llegint sobre el tema, comencem a veure les sigles BLW. Però que és exactament el Baby Led Weaning?

És molt difícil traduïr el terme al peu de la lletra, però, en el nostre idioma, es fan servir un munt de maneres diferents per a definir-ho;

-          Alimentació complementària lliure de purés.
-          Alimentació complementària a demanda.
-          Autoalimentació.
-          Alimentació autoregulada.
...

Totes elles són vàlides i es refereixen al mateix mètode:  La introducció de l’alimentació complementària sense purés i de manera respectuosa.

La base d'aquest tipus d'alimentació és que els bebès no prenen ni triturats ni purés, sinó que prenen els aliments directament a trossos. Trossos grans perquè els nadons puguin manipular-los amb facilitat i dur-se a la boca la part que els sobresurt de la mà .
-         En un principi, funciona molt bé tallar els aliments a palets, (per exemple palets de verdures) i abans del que us penseu, ja no serà necessari, perquè seran capaços d'agafar trossos petits, ja que aquest mètode ajuda a desenvolupar la motricitat fina i aprenen a fer la pinça molt ràpid.

Es tracta d'una alimentació dirigida pel nadó, tot respectant la evolució natural en el seu procés d’aprenentatge.
-         Es deixa experimentar lliurement als nadons; que mirin, toquin, olorin, sentin, tastin i, si volen, que mengin. Que facin el que hagin de fer.


Els pares han de resistir la temptació de calcular i controlar les quantitats ingerides pel nadó.
-         Aquesta sol ser una de les parts més difícils per als pares ja que estem acostumats a tenir-ho tot controlat i calculat, i allò abstracte, allò que no veiem, ens fa por, ens crea dubtes i ens fa sentir insegurs: “ho volem controlar tot”. El mateix passa amb la lactància materna i la única manera de saber que el nostre nadó esta ben alimentat és observar tots aquells signes que ens donen pistes del seu estat.
o       Indicis que el nadó pren el que necessita:
  No perd pes (Augmenta de pes progressivament, encara que més lentament que durant els primers sis mesos) està actiu, no es queixa, fa bona cara,... en definitiva, si el veus bé, està bé! (i fer les revisions mediques periòdiques, clar!)
  Un altre bon indici és la caca del nadó, que canviarà en funció de la dieta complementària.

Un punt molt important que li diferencia de l'alimentació amb triturats és com s'aprèn a menjar.
-          Amb el BLW, el bebè aprèn primer a mastegar i més tard a empassar, amb els triturats és totalment al contrari, primer aprenen a empassar i més endavant a mastegar
-          Els experts s’estan trobant cada cop amb nens més grans que només mengen triturat i triturat molt fi perquè s'ennueguen amb qualsevol trosset

Consells “Eco-Mama” per començar

Estar ben informat. Llegir sobre el tema :
-          “El niño ya come solo” (Gill Rapley. Tracey Murkett)
-          “El meu nen no menja” o “Mi niño no me come” (Carlos González)
-          “Se me hace bola (Julio Basulto)

Parlar amb altres famílies que segueixin el mètode.
-          Quedar amb ells i veure com mengen els seus fills
-          Veure vídeos de nens menjant sòlids

(Estar informat i veure exemples redueix les pors, sobretot la por a que el nadó s'ennuegui)

No fer menjar especial, és interessant que mengi el mateix que vosaltres. L'Important és aprendre l'hàbit. El que si que cal és adaptar la nostra alimentació (tota la família menjarà millor)
-          No afegir sal o sucre
-          Al principi, tallar trossos grans perquè puguin agafar-los sols.

Tenir clar que al principi no menjarà molta quantitat, no és l'objectiu. L'objectiu és que ho passi bé, experimenti, i formi part de l'acte social que és el menjar en família.
-         L'alimentació complementària és un complement i no substitueix en cap moment el pit, que l’hi aporta tots els nutrients que ell necessita. Aquest segueix sent el principal aliment del nadó i ho seguirà sent durant molt de temps, fins que tingui una dieta variada i abundant.

No preocupar-se d'embrutir ja que, es tracta que el nadó experimenti i es diverteixi amb el menjar. És molt divertit però també s'embrut molt; paciència, quan hàgim acabat es neteja tot.
TRUCS:
-         Aconseguir una trona de fàcil neteja
-         Posar un “hule” sota la trona. (No s'embrut tant i es poden aprofitar els trossos que cauen)
-         Si es comença a l'estiu el millor és deixar-l’ho nu i a ser possible menjar a l'exterior, i si és hivern un pitet de mànigues.
-         No posar plat, és massa temptador d’acabar per barret, no hi ha millor plat que la safata de la trona o la mateixa taula.

Tenir una càmera a mà, és un moment preciós i súper divertit.

Normes bàsiques de seguretat

No començar abans dels 6 mesos. Partim de la base que l’alimentació complementaria s’inicia al 6 mesos d’edat tal i com diu la OMS,(Organització mundial de la salut) UNICEF I AEP (l’Associació espanyola de pediatria)  Recomanen a totes les mares la lactància materna exclusiva durant els primers 6 mesos, amb la finalitat d'oferir als seus fills un creixement, desenvolupament i salut òptims. Posteriorment, fins als 2 anys o més, els lactants han de seguir amb la lactància materna, complementada amb altres aliments nutritius.
No només per aquestes recomanacions, sinó perquè abans dels 6 mesos el seu sistema immunitari i digestiu no està preparat per a menjar sòlids.

Que s’assegui amb l’esquena recta y la postura estable a la falda o en una trona (no si valen maxicosis, tumbones...)

Mai introduir l'aliment en la boca del nadó, oferir-li posant-la davant seu. Han de ser ells mateixos qui l’agafin, així demostren que estan preparats per fer-ho, i en aquest moment, en agafar-ho amb la seva mà; calcula la quantitat, la grandària, la forma, la textura... i, en fer tot això, hi ha moltes menys probabilitats que s'ennuegui.

Ni son ni gana! És important que estigui concentrat i més val que es salti un àpat. Cal escollir moments en que el nadó no tingui son ni gana i no preocupar-se si no fa tots els àpats o si menja molt poc, temps al temps. Cada nen té el seu propi ritme i si no ho fa és que encara no està preparat per fer-ho. Mentrestant el pit li dona tots els nutrients que necessita.

Deixar que es concentri i es prengui el seu temps. Millor no distreure ni premiar mentre manipula els aliments.

Oferir aigua amb got, sobretot quan comenci a menjar aliments secs.

Treure els ossos i tallar per la meitat aliments petits (olives, raïm, cireres...)

No deixar-lo sol mentre estigui menjant



Aliments a evitar:

El teu nadó pot menjar pràcticament tot el que tu menges, però cal tenir en compte la manera de cuinar.

-       Sal: la Sal no és bona per als nadons i cal evitar-la, els seus ronyons no són prou madurs i en excés pot ser perjudicial per a ells. Un nadó no hauria de prendre’n mes de 1g. al dia o 0.4 de sodi. I com ho sabem això? doncs un aliment es alt amb sal quan, per cada 100g. porta més de 1.5g de sal o 0.6 de sodi.
-         Sucre: millor no afegir ni oferir aliments amb altes quantitats de sucre ja que, s’utilitza per edulcorar però no aporta cap nutrient necessari i a més fa malbé les dents i aporta calories innecessàries.
-        Mel: no està indicada a menors de un any ja que s’ha demostrat que és una font de botulisme.
-     Ou cru: els ous es poden prendre a partir dels 6 mesos però ben fets, crus podrien portar salmonel·la i produir una infecció estomacal greu.
-         Fruits secs: estan prohibits per perill d’afogament
-   Conservants i edulcorants artificials:  tots els numeros E- així com l’aspartamo, sacarina, glucamato monosodic, etc.
-         Fibra: no és adequada per a nadons ja que, per la seva immaduresa, pot irritar el seu tracte digestiu i interferir en l’absorció de nutrients com el ferro i el calci.
-       Menjar preparat i fregits: per els excessos de sal, sucres, conservants, colorants i un llarg etc. Sempre és millor cuinar aliment frescos i cuinats al vapor, planxa o bullits.

Perquè m'agrada el BLW?

És respectuós amb el nadó. Ell escull què, com i quan vol menjar
És beneficiós per al seu desenvolupament
-         Afavoreix la seva motricitat fina
-         Afavoreix el seu desenvolupament cognitiu
-         Aprèn a prendre decisions...
És molt pràctic. Al menjar el mateix que la resta de la família:
-         Dóna molta llibertat, permet entrar i sortir i anar a menjar fora sense haver de preparar les mil i una.
-         Redueix estrès
-         Regala temps
El moment del menjar és un moment feliç:
-         No hi ha llàgrimes ni crits a la taula
-         És un moment alegre i divertit


És un moment molt especial en la vida dels fills, passa molt ràpid i val més la pena viure-ho amb alegria.

Per a més informació us podeu apuntar a la propera xerrada "Alimentació complementaria autoregulada BLW" al mail eco-mama@hotmail.es o per whatsapp al 646382320

També ports consultar:
Descripció d'activitats
Calendari
Facebook
web

Fonts d’informació:
-          “El niño ya come solo” (Gill Rapley. Tracey Murkett)
-          “El meu nen no menja” o “Mi niño no me come” (Carlos González)
-          “Un regal per tota la vida” (Carlos González)
-          Article primeros solidos (Carlos González) a serpadres.es  
-          www.baby-led.com
-          http://www.who.int/mediacentre/news/statements/2011/breastfeeding_20110115/es/
-          http://www.aeped.es/